Siirry pääsisältöön

Omaishoitajan arki ja haastavat tunteet -seminaarin uutiskooste 

31.03.2022

Kirjoittanut: tunnevoimavara

Tunne voimavarasi-hanke järjesti seminaarin Omaishoitajan arki ja haastavat tunteet Helsingin Paasitornissa 23.3.22. Seminaaria oli mahdollista tulla kuulemaan sekä paikan päälle että etäyhteyksin. Tilaisuuden juonsi Miina Sillanpään Säätiön tutkimuspäällikkö Anne Rahikka. 

Seminaaria suunnitelleet Tunne voimavarasi -hankkeen työntekijät halusivat tuoda näkyväksi omaishoitoon liittyviä haastavia tunteita, aidon kohtaamisen merkitystä ja tärkeyttä ihmisten välillä sekä omaishoitajien omia kokemuksia näistä aiheista. 

Seminaarin avauspuheenvuorot pitivät kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen sekä Omaishoitajaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Parviainen. He toivat esille omaishoidon asemaa yhteiskunnassamme ja painottivat erityisesti sitä, miten tärkeää on kohdata ja kuulla jokaisen omaishoitajan tilannetta yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti sekä pyrkiä luomaan omaishoitajille selkeä juridinen asema ja rooli. Omaishoito tulisi mieltää yhtenä hoitomuotona ja osana yhteiskunnan hoito- ja hoivarakennetta. 

Tutkija, yliopisto-opettaja Liina Sointu toi esille puheenvuorossaan Uhkaavat tunteet ja tilanteet omaishoidon arjessa haastattelemiensa omaishoitajien kokemuksia ja pohdintaa heidän tunteistaan ja toiminnastaan arjessa.  

Ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija Maija Isosaari puhui kohtaamisen anatomiasta. Hän totesi, että aidossa kohtaamisessa sekä ammattilaisten että asiakkaiden kuin omaishoitajan ja hoidettavankin välillä on kyse ihmettelystä, uteliaisuudesta, luovuudesta sekä nöyryydestä. 

Omaishoitajat keskustelivat Tunne voimavarasi -hankkeen suunnittelijan Elina Koposen kanssa tunteista, voimavaroista ja sekä hyvistä kohtaamisen kokemuksistaan. 

Lopuksi Tunne voimavarasi-hankkeen työntekijät Päivikki Paakkanen ja Mari Ruuth kertoivat hankkeen vertaisryhmistä tehdyn arvioinnin tuloksista sekä materiaaleista, joita hankkeessa on tuotettu. Tunnevaaka -työvälineitä omaishoitajille –kirjanen voima- ja huolivaakamittareineen on ladattavissa hankkeemme nettisivuilta osoitteesta https://tunnevoimavarasi.fi/tietopankki/tunnevaaka-tyokaluja-omaishoitajille/. Tilaisuudessa näytetty video, jonka tarina on koostettu hankkeen vertaisryhmiin osallistuneiden omaishoitajien kirjoittamista kokemuksista, on nähtävissä osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=xf7WZq1Eq4Y.  Huhti-toukokuussa toteutetaan hankkeen viimeinen valtakunnallinen verkkovertaisryhmä, johon haku on parhaillaan auki. Lisätietoja alla.

Miina Sillanpään Säätiön toimitusjohtaja Eija Sorvari päätti tilaisuuden. Hän kiteytti puheenvuorossaan päivän teemoja kolmen A:n kautta: armollisuus, aito ja arvostava kohtaaminen sekä auttaminen.  

Lämmin kiitos kaikille osallistujille! 

Tallenteet puheenvuoroista 

Liina Soinnun esitys https://youtu.be/OmGQag2RH5E 

Maija Isosaaren esitys https://youtu.be/EYoh6BqezOY 

Tapahtumassa näytetyt PowerPoint –diat 

Liina Soinnun esitysLataa
Päivikki Paakkasen ja Mari Ruuthin esitysLataa

Mukaan Tunne voimavarasi -vertaisryhmään? 

Vuoden loppuun päättyvä hanke toteuttaa huhti-toukokuussa vielä viimeisen valtakunnallisen vertaisryhmän.  

Milloin: 25.4, 2.5, 9.5, 16.5 ja 23.5 klo 13-15 

Missä: Verkossa ilmaisella Teams-alustalla 

Kenelle: 60+ -vuotiaat missä tahansa päin Suomea asuvat läheisestään huolehtivat naiset 

Ryhmään hakeutuminen 14.4.2022 mennessä: Päivikki Paakkanen, hankekoordinaattori, puh. 044 706 0176, tukea@tunnevoimavarasi.fi 

Lisätietoa ryhmästä: https://tunnevoimavarasi.fi/ilmoittautuminen-avoinna-valtakunnalliseen-verkkoryhmaan-2/ 

Jaa: